torsdag 12. juni 2008

Ingen penger, intet vann


Verdensbanken og kommersielle krefter jobber for kommersialisering av vannforsyning til fattige mennesker. Heldigvis er det noen som dokumenterer det som skjer og kjemper mot det. Her trengs det både aktivister og politikere med mot!

Hentet fra Facebookgruppen "Ingen penger, intet vann" som arrangerer et møte om dette i Oslo tirsdag 17. juni kl. 18 (Tlf: 22989325. Kontaktperson: Jørgen Magdahl):

Kommersialisering av offentlige vanntjenester som nytt mantra
Kommersialisering av offentlige vanntjenester er Verdensbankens nye hovedstrategi for fattige land. Det innebærer at det offentlige tar etter styringsmåter og tankegang fra privat sektor - med vektlegging av streng finansiell kontroll, brukerbetaling og mindre rom for demokratisk deltagelse. Strategien følger etter en mislykket satsning på vannprivatisering. Men det er grunn til å spørre om utvisking av skillet mellom offentlig og privat sektor er veien å gå?

Spørsmålet ble ytterligere aktualisert av en kjennelse avsagt i Sør-Afrikas høyesterett i mai. Den erklærte at kommersialisering ved rigid håndhevelse av brukerbetaling fra fattige strider med retten vil vann, nedfelt i grunnloven. Ingen betaling, ingen tilgang til det livsnødvendige vannet. Det sørger streng håndheving av brukerbetaling for. Et eksempel på dette er såkalte ”pre-paid meters”, som er myntautomater med vannkran (se bildet). Disse er installert i fattige områder – siden det her er størst sannsynlighet for at betaling uteblir.


For meg, som har ubegrenset tilgang til godt og gratis vann, er det forferdelig opprørende at tenke på at fattige mennesker skal måtte betale for hver dråpe av det vannet de trenger til en daglig husholdning. Og jeg kan nesten ikke tenke meg større umoral enn at myndigheter og kapital slår seg sammen for å sette dette i system!

Ingen kommentarer: