fredag 13. juni 2008

Vann og kapital


(Fra Dagbladet.no): "3. desember 1984 oppsto det en gasslekasje i Union Carbide-fabrikken i Bhopal i India. 40 tonn giftig gass ble sluppet ut over byen og i løpet av natta ble 3000 mennesker drept. Kjemikaliene skulle fortsette å forgifte byen i årene som kom, og Greenpeace opererer med et samlet dødstall på 20 000 mennesker.

Man kan fortsatt ikke drikke vannet i Bhopal.

Union Carbide tok aldri ansvar for ulykken og hevdet de ble utsatt for sabotasje. I 2001 fusjonerte de med selskapet Dow Chemicals. Mange mener at Dow dermed har overtatt ansvaret for Bhopal-katastrofen.

Nå har forfatteren Indra Sinha selv valgt å sultestreike - i sympati med ni Bhopal-overlevende som protesterer mot at den indiske statsministeren Manmohan Singh forsøker å lage en avtale med Dow, der de fraskrives fra alt ansvar for a Bhopal-ulykken, hvis de investerer en milliard dollar i India."

Kapitalistenes kynisme kjenner ingen grenser. Sjefene i Union Carbide og Dow Chemicals sitter vel med sine kalde forfriskninger ved et svømmebasseng på behagelig avstand fra de ulykkelige menneskene i Bhopal. Harald Eraker har skrevet om denne tragedien i Ny Tid, les mer her.

Ingen kommentarer: