søndag 16. september 2007

Muhammed på hundekropp

Den svenske kunstneren Lars Vilks har tegnet profeten Muhammed med hundekropp. Det er bare en tegning i en serie karikaturer, som er trykket i flere nordiske aviser. Det er kommet sterke reaksjoner fra ekstreme muslimske miljøer, bl.a. er det utlovet en stor dusør for å ta livet av både Vilks og hans redaktør. I tillegg er det kommet trusler mot svenske virksomheter som IKEA, Volvo og Sony Ericsson.

Mange, både politikere og redaktører forsvarer publiseringen med å vise til ytringsfriheten. Og det er klart: Hverken i Norge, Sverige eller Danmark kan en statsminister eller noen annen høytstående politiker være ansvarlig for hva pressen trykker. Sånn er det og sånn skal det være.

Jeg er for et sekulært regulert samfunn, med stor ytringsfrihet. Det er viktig at vi stiller spørsmål ved autoriteter og at samfunnet er romslig. Ytringsfriheten er en grunnleggende demokratisk rett. At den brukes er helt nødvendig for utviklingen videre!

Men jeg kjenner en ryggmargsrefleks som er skeptisk til at ytringsfriheten bevisst blir brukt til å krenke noe som er hellig for andre … Vanlig folkeskikk, takt og tone tilsier å ta hensyn til naboens skikker, religion, tabuer osv. selv om en ikke deler dem.

Tegnerne er middelaldrende, hvite, velfødde menn som må sies å representere samfunnsmakten i de nordiske land. Menneskene som føler seg krenket er i stor grad folk fra samfunn som har det dårligere materielt og som på mange områder er mer undertrykte. For meg ser det ut som dette faktisk er overmakten som vil fornedre og sette de svake på plass, selv om det skjer i frihetens navn.

I forrige runde med karikatururoligheter så vi rasende folkemengder i fjerne land som rev ned firmaskilt fra nordiske bedrifter (som Telenor). På en måte var disse menneskene dobbelt krenket, tenker jeg. Først hadde vi kommet med vår kapital og teknologi for å bruke deres land som vårt marked, deretter hånet vi det som de hevder er viktigst i livene deres - nemlig deres religion. Da bruker vi vår frihet til å undertrykke og tråkke på dem. Ikke rart de blir sinte!

Hva oppnår Vilks? Hva oppnådde de danske karikaturtegnerne med sine Muhammed-karikaturer? Provokasjoner, ødeleggelser, skader og økonomiske tap. Bidrar slike krenkelser til økt forståelse og respekt? Kan ikke se hvordan. Lærer vi andre noe om ytringsfrihet og respekt ved å tråkke på dem? Neppe. Jeg tror snarere at økt polarisering, fiendtlighet og fremmedgjøring er resultatet.

Det er lett å finne eksempler på at islam blir brukt til å undertrykke, eller at samfunn som er dominert av islam er ufrie og har mange negative sider. Hvis poenget er å forandre dette, tror jeg vi faktisk må rette fokus på de konkrete sakene (som f.eks. omskjæring, tvangsgifte og annen kvinneundertrykkelse osv.) der de finnes. Veien går ikke ved å håne det som er hellig for andre.

Ingen kommentarer: