lørdag 22. september 2007

Nasjonalt selvskryt

Egentlig er jeg litt gammeldags nasjonalistisk. Jeg er kjempeglad for å bo i Norge. Får faktisk tårer i øynene av nasjonalsangen på 17. mai og sånt. Små barn i bunad, hurrarop og dei gamle fjell i syningom - jeg synes det er helt topp! Det er mye å være stolt av, og takknemlig for, i dette landet.

Men jeg ORKER IKKE lese en artikkel til om utenlandske gjester som kommer for å "lære av oss nordmenn"! Det er så PINLIG OG KVALMT når delegasjoner er på studietur her i landet, og media fremstiller det som om de enfoldige utlendingene står med trillrunde øyne og suger inn hvert ord vi forteller om hvordan vi har ordnet våre skoler, universitet, arbeidsliv, helsevesen, kriminalomsorg osv som om det var guds sanning og eneste fasit. Det er både uhøflig og enfoldig av avisene å fremstille studieturer uten likeverdighetsperspektiv. Det er nedlatende å beskrive "kommet hit for å lære", "noterer ivrig", "lære seg den norske måten" o.l. om voksne, reflekterte mennesker som har viktige jobber i sine egne land og som en faktisk må regne med fullt ut er i stand til å evaluere norske løsninger fra sitt eget perspektiv.

HALLO AVISER! SLUTT Å GJØRE GJESTENE VÅRE SÅ SMÅ! Dere vinkler det aldri på samme måte når noen reiser herfra til andre land for å se hvordan de ordner seg der. Da er det bare en "interessant studietur" til "inspirasjon" …

Ingen kommentarer: